Sałatki i surówki: Sałatka chińska z białej kapusty

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • 1 ostra czerwona papryka
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki jasno brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka soli

Przyrządzenie:

Liście kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm.
Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem, odstawić na 2 godziny.
Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki, opłukać, pokroić w cienkie paseczki.
Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę.
Wymieszać, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Podawać:

Posypane orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie