Sałatki i surówki: Kolorowa surówka

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • ½ małej główki białej kapusty
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • 2 kiszone ogórki
  • pęczek koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kapustę oczyścić, poszatkować, oprószyć solą, ugnieść. Włożyć do miski, odstawić na 20 minut.
Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
Pomidor umyć, pokroić w ósemki. Ogórki pokroić w plasterki.
Koperek i szczypiorek opłukać i posiekać.
Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymieszać z kapustą, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie