Sałatki i surówki: Grecka sałatka wiejska

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 250 g ogórków
  • 150 g cebuli
  • 300 g zielonej papryki
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta

Sos do sałatki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka Vegety posypki

Przyrządzenie:

Pomidory i ogórki umyć, cebulę obrać i wszystko pokroić na talarki.
Papryki umyć i pokroić na paski, ser w kostki, a oliwki na ćwiartki.
Tuż przed podaniem przyprawić mieszanką oliwy z oliwek i octu, posypać oregano i Vegetą posypką.
Wszystko dokładnie wymieszać.

Podawać:

Do ryb lub grillowanego mięsa.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie