Sałatki i surówki: Cebula w białym sosie po podlasku

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 500 g cebuli (szalotki)
  • 10 g mąki
  • 20 g masła
  • 125 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Obrane małe białe cebulki włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą.
Gotować aż będą prawie miękkie.
Wsypać płaską łyżeczkę soli, gotować jeszcze kilka minut.
W drugim rondelku rozpuścić masło, zaprawić mąką i smażyć kilka minut, pilnując aby nie przyrumienić mąki.
Dolać gorące mleko, dodać sól, pieprz i gotować 2 minuty.
Gorącą cebulkę wyłożyć na salaterkę i polać sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie