Sałatki i surówki: Azjatycka sałatka fusion z sałaty wodnej i ogórka

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • 150 g świeżej solonej sałaty morskiej
  • 1 długi ogórek obrany i odpestkowany, pokrojony w wąskie słupki ok 3 cm długości
  • 1 cm świeżego startego imbiru
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wasabi
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta chili w proszku
  • posiekana natka kolendry
  • posiekana dymka

Przyrządzenie:

Sałatę morską przelewać po strumieniem zimnej wody na sitku do pozbycia się smaku soli. Odsączyć.
Sałatę posiekać niezbyt grubo na desce, przełożyć do salaterki, włożyć pokrojony ogórek.
Na tarce na cienkich oczkach zetrzeć imbir wprost na sałatę. Wymieszać dokładnie.
Dodać sos sojowy, sos teriyaki, olej sezamowy.
Wymieszać dokładnie, odstawić na pare minut.
Po kilku minutach w szklance wymieszać majonez z wasabi, wlać do sałatki, wymieszać bardzo dokładnie.
Makaron zalać w salaterce wrzącą wodą.
Przykryć, odczekać 5 minut. Odsączyć, przelać zimną wodą.
Do makaronu w salaterce wlać olej sezamowy, sok z połówki limonki, dorzucić kolendrę, posiekaną dymkę.
Dokładnie wymieszać, dodać ziarna sezamu, wymieszać.

Podawać:

Na talerzu ułożyć sałatkę, obok ułożyć makaron.
Et voila!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie