Jeszcze 30-40 lat temu były w naszym kraju prawdziwym rarytasem i choć czasy się zmieniły, to wciąż nie tak łatwo je kupić. Szkoda, bo klementynki – czyli specjalna odmiana mandarynek – to jeden z najpyszniejszych owoców cytrusowych, mający znakomity wpływ na nasze zdrowie. Przeczytaj, jak odróżnić klementynkę od zwykłej mandarynki i poznaj zdrowotne właściwości tego owocu.
Wiele osób ma poważne trudności z odróżnieniem obu tych owoców. Nic dziwnego – są one do siebie bardzo podobne. Najlepszym tropem jest więc zwrócenie uwagi na skórkę. W przypadku klementynki jest ona znacznie ciemniejsza, nieco grubsza i łatwo odchodzi od miąższu. Ponadto klementynka ma nieco bardziej spłaszczony kształt.
Najważniejsze jest jednak to, że owoc jest niemal całkowicie pozbawiony pestek. Jeśli więc w każdym listku cytrusa znajduje się pestka lub kilka pestek, mamy do czynienia ze zwykłą mandarynką.
Klementynka to po prostu ekskluzywna odmiana zwykłej mandarynki. Powstała poprzez skrzyżowanie tej ostatniej z gorzką pomarańczą. Nie wiadomo, jak dokładnie do tego doszło – są różne hipotezy, ale prawdopodobnie to był po prostu przypadek. Wiemy natomiast, że ojczyzną klementynki jest Algieria, a owoc swoją nazwę zawdzięcza trapiście Pere Clementowi.
Warto wiedzieć
Klementynka nie dojrzewa po zerwaniu, dlatego należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej.
Jeśli trafimy na niedojrzały owoc, to będzie on cierpki w smaku – warto więc wybierać klementynki o miękkiej, bardzo ciemnej skórce.
Klementynka jest bogactwem witamin i minerałów, które mają znakomity wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim owoc ten dostarcza pokaźnej dawki kwasu foliowego, szczególnie zalecanego kobietom planującym zajście w ciążę oraz osobom chcącym zachować sprawność układu nerwowego.
Kolejnym cennym składnikiem klementynek jest potas, który ma świetny wpływ na ciśnienie krwi, pracę mózgu i spowolnienie procesów starzenia. Witamina B6 to natomiast naturalny antydepresant, dlatego po zjedzeniu klementynki od razu poprawia się humor. Warto również wspomnieć o bogactwie witaminy A (fantastyczny wpływ na skórę i włosy) oraz witaminy C, która oczywiście ma niebagatelny wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
Co ciekawe klementynki, tak jak zwykłe mandarynki, mają dość niski indeks glikemiczny i średnią zawartość węglowodanów, dlatego spokojnie mogą po nie sięgać diabetycy.