Są pyszne i zdrowe, ale łatwo je pomylić z czymś innym

Marek Szydełko
15.05.2017

Jeszcze 30-40 lat temu były w naszym kraju prawdziwym rarytasem i choć czasy się zmieniły, to wciąż nie tak łatwo je kupić. Szkoda, bo klementynki – czyli specjalna odmiana mandarynek – to jeden z najpyszniejszych owoców cytrusowych, mający znakomity wpływ na nasze zdrowie. Przeczytaj, jak odróżnić klementynkę od zwykłej mandarynki i poznaj zdrowotne właściwości tego owocu.

Klementynka a mandarynka – najważniejsze różnice

Wiele osób ma poważne trudności z odróżnieniem obu tych owoców. Nic dziwnego – są one do siebie bardzo podobne. Najlepszym tropem jest więc zwrócenie uwagi na skórkę. W przypadku klementynki jest ona znacznie ciemniejsza, nieco grubsza i łatwo odchodzi od miąższu. Ponadto klementynka ma nieco bardziej spłaszczony kształt.

Najważniejsze jest jednak to, że owoc jest niemal całkowicie pozbawiony pestek. Jeśli więc w każdym listku cytrusa znajduje się pestka lub kilka pestek, mamy do czynienia ze zwykłą mandarynką.

Czym właściwie jest klementynka?

Klementynka to po prostu ekskluzywna odmiana zwykłej mandarynki. Powstała poprzez skrzyżowanie tej ostatniej z gorzką pomarańczą. Nie wiadomo, jak dokładnie do tego doszło – są różne hipotezy, ale prawdopodobnie to był po prostu przypadek. Wiemy natomiast, że ojczyzną klementynki jest Algieria, a owoc swoją nazwę zawdzięcza trapiście Pere Clementowi.

Warto wiedzieć

Klementynka nie dojrzewa po zerwaniu, dlatego należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej.

Jeśli trafimy na niedojrzały owoc, to będzie on cierpki w smaku – warto więc wybierać klementynki o miękkiej, bardzo ciemnej skórce.

Bardzo zdrowy owoc

Klementynka jest bogactwem witamin i minerałów, które mają znakomity wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim owoc ten dostarcza pokaźnej dawki kwasu foliowego, szczególnie zalecanego kobietom planującym zajście w ciążę oraz osobom chcącym zachować sprawność układu nerwowego.

Kolejnym cennym składnikiem klementynek jest potas, który ma świetny wpływ na ciśnienie krwi, pracę mózgu i spowolnienie procesów starzenia. Witamina B6 to natomiast naturalny antydepresant, dlatego po zjedzeniu klementynki od razu poprawia się humor. Warto również wspomnieć o bogactwie witaminy A (fantastyczny wpływ na skórę i włosy) oraz witaminy C, która oczywiście ma niebagatelny wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.

Co ciekawe klementynki, tak jak zwykłe mandarynki, mają dość niski indeks glikemiczny i średnią zawartość węglowodanów, dlatego spokojnie mogą po nie sięgać diabetycy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie