Składniki:
Przyrządzenie:
Ziemniaki obrać, umyć, włożyć całe do osolonej wody i lekko podgotować.
Ziemniaki wyjąć i pokroić w plastry.
Rybę posolić, skropić octem, oprószyć pieprzem i mieloną kolendrą.
Pozostawić na 30 minut.
W grubo wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, posypać bazylią.
Następnie na rybę położyć warstwę ziemniaków.
Posypać drobno posiekanym czosnkiem, kminkiem i częścią zieleniny.
Całość przykryć warstwą pokrojonych w plastry pomidorów i cebuli.
Posypać solą, pieprzem, szafranem i bazylią.
Posypać pozostałą zieleniną, podlać winem i ¼ szklanki wody.
Przykryć naczynie i wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.