Ryby: Zapiekanka z ryby

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 500 g filetów z dowolnej morskiej ryby
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki margaryny
  • ½ łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta szafranu
  • po kilka gałązek zielonej kolendry, mięty,pietruszki, koperku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, umyć, włożyć całe do osolonej wody i lekko podgotować.
Ziemniaki wyjąć i pokroić w plastry.
Rybę posolić, skropić octem, oprószyć pieprzem i mieloną kolendrą.
Pozostawić na 30 minut.
W grubo wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, posypać bazylią.
Następnie na rybę położyć warstwę ziemniaków.
Posypać drobno posiekanym czosnkiem, kminkiem i częścią zieleniny.
Całość przykryć warstwą pokrojonych w plastry pomidorów i cebuli.
Posypać solą, pieprzem, szafranem i bazylią.
Posypać pozostałą zieleniną, podlać winem i ¼ szklanki wody.
Przykryć naczynie i wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie