Ryby: Wędzony dorsz w sosie trzech serów

Mariusz Siwko
10.11.2015

Składniki:

  • 400 g wędzonych filetów z dorsza
  • ½ litra mleka
  • 200 ml sosu beszamelowego
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 szczypta papryki

Przyrządzenie:

Wlać mleko do płytkiej patelni.
Umieścić w mleku filety rybne skórą do dołu i podgrzewać do łagodnego wrzenia.
Gotować przez dziesięć minut pod przykryciem, usunąć ryby i trzymać je w cieple.
Zachować płyn z gotowania.
Rozgrzać beszamel na tej samej patelni, zdjąć z ognia i dodać starte sery, zachowując niewielką ilość do udekorowania.
Mieszać sos z serami, w razie potrzeby (aby nie był zbyt gęsty) dodać płynu z gotowania.
Kawałki ryby ułożyć na talerzach, każdy polać łyżką sosu.
Udekorować serem i odrobiną papryki.

Podawać:

Z czipsami ziemniaczanymi i zielonym groszkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie