Składniki:
Pesto:
Przyrządzenie:
Piekarnik na nagrzać do 200°C.
Ziemniaki umyć, osuszyć i ułożyć na papierze do pieczenia.
Na ziemniaki nałożyć odrobinę masła.
Zawinąć papier, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 30 minut.
Przygotować pesto:
Do blendera włożyć rukolę, wlać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek, pestki dyni i sól.
Zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką oliwy.
Nałożyć pesto łyżeczką na talerze, rysując okręgi.
Szparagi gotować na parze, aż będą al dente, tj. przez około 5-6 minut.
Filety z tuńczyka posypać solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, wysmarować oliwą.
Smażyć przez 3-5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa.
Ziemniaki wyjąć z papieru, ułożyć na talerzach.
Na ziemniakach położyć szparagi, a na wierzchu tuńczyka.
Podawać:
Na białym obrusie.