Ryby: Tuńczyk z pesto z rukoli

Mariusz Siwko
10.11.2015

Składniki:

  • 8-10 małych ziemniaków
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g umytych szparagów
  • 2 filety z tuńczyka po około 100 g
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pesto:

  • garść rukoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól

Przyrządzenie:

Piekarnik na nagrzać do 200°C.
Ziemniaki umyć, osuszyć i ułożyć na papierze do pieczenia.
Na ziemniaki nałożyć odrobinę masła.
Zawinąć papier, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 30 minut.
Przygotować pesto:
Do blendera włożyć rukolę, wlać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek, pestki dyni i sól.
Zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką oliwy.
Nałożyć pesto łyżeczką na talerze, rysując okręgi.
Szparagi gotować na parze, aż będą al dente, tj. przez około 5-6 minut.
Filety z tuńczyka posypać solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, wysmarować oliwą.
Smażyć przez 3-5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa.
Ziemniaki wyjąć z papieru, ułożyć na talerzach.
Na ziemniakach położyć szparagi, a na wierzchu tuńczyka.

Podawać:

Na białym obrusie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie