Ryby: Tilapia pieczona w słodko-kwaśnym sosie tajskim

Mateusz Nowak
11.11.2015

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 i ½ łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno pokrojona czerwona papryka
  • skórka starta z limonek
  • 1 łyżka tajskiego zielonego curry
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 4 sztuki tilapi
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • plastry dymki do przybrania

Przyrządzenie:

Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu.
Dodać szalotkę, paprykę i czosnek, wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
Wymieszać skórkę z limonki, pastę curry, imbir, kurkumę i wrzucić na patelnię, smażyć przez około 2 minuty.
Dodać mleko kokosowe, sos rybny, cukier, gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż lekko zgęstnieje, około 10 minut.
Posolić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.
Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać marynatą i piec przez około 8 minut.

Podawać:

Ze świeżymi warzywami i ryżem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie