Ryby: Strudel z łososiem na sosie cytrynowo maślanym

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • cztery kawałki po około 100 g świeżego fileta z łososia
  • 100 g szpinaku (może być mrożony)
  • 100 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka świeżego koperku

Przyrządzenie:

Każdy kawałek łososia rozciąć na dwa płaty, posolić, bez wstydu popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.
Świeży szpinak opłukać i przesmażyć na jednej łyżce masła.
Na jeden kawałek łososia nałożyć przesmażony szpinak, a następnie nakryć drugim kawałkiem.
Owinąć łososia rozwałkowanym ciastem francuskim.
Ciasto posmarować roztrzepanym jakiem.
Całość piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut.

Podawać:

Na sosie cytrynowo-maślanym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie