Ryby: Sola Worcester

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z soli, każdy po około 160 g
  • mąka
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml sosu worcester
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Filety z soli umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Obtoczyć w cienkiej warstwie mąki, strzepując jej nadmiar.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć solę z dwóch stron na lekko złoty kolor.
W małym rondelku roztopić masło, dodać sos worcester i zagotować.
Odparować 1/3 objętości sosu, wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.

Podawać:

Z ugotowanym białym ryżem, warzywami lub sałatką.
Sos umieścić w oddzielnym dzbanuszku, polać nim ryby i/lub ryż tuż przed podaniem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie