Ryby: Sola w białym sosie

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z soli
  • 10 krewetek, obranych bez ogonków oraz 10 muli bez muszli
  • 2 łyżki masła
  • 50 g pieczarek ( 3 - 4 sztuki), pokrojonych w cienkie plasterki
  • 60 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 60 ml białego wina
  • 1 malutka cebulka, pokrojona w bardzo małą kosteczkę
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • biały ryż
  • warzywa z wody

Przyrządzenie:

Solę, krewetki i mule rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pieczarki i smażyć przez 6 minut na wolnym ogniu,
od czasu do czasu mieszając.
Odstawić z ognia. W rondu zagotować bulion i białe wino, włożyć oprószone solą i pieprzem filety soli.
W zależności od grubości filetów gotować przez 7-10 minut na małym ogniu.
Solę wyjąć, przykryć folią i trzymać w cieple, wywar zachować.
W drugim rondelku z grubym dnem lub małej patelni podgrzać pozostałą łyżkę masła,
dodać cebulkę i zeszklić mieszając.
Włożyć mule i krewetki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wymieszać z pieczarkami.
Przygotować sos: na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając połączyć z bulionem z soli.
Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.

Podawać:

Na talerzach rozsmarować połowę sosu, ułożyć ciepłą rybę,
polać pozostałym sosem wymieszanym z krewetkami, mulami i pieczarkami.
Zaraz podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie