Ryby: Smażony tuńczyk po hawajsku

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego białego wina
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 steki z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka Wasabi
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przyrządzenie:

W misce dobrze wymieszać sos sojowy, wino, imbir, czosnek i olej sezamowy.
Steki z tuńczyka umieścić w marynacie, przykryć i marynować przez 1 godzinę.
Wymieszać śmietanę, Wasabi i ocet, przykryć i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Rozgrzać oliwę na patelni o grubym dnie na średnim ogniu.
Smażyć tuńczyka przez 2-3 minuty z każdej strony.
Polać z wierzchu mieszaniną śmietany, Wasabi i octu.

Podawać

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie