Ryby: Sandacz z selerowym purée i sałatką z kopru włoskiego

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 1 koper włoski
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych
  • 2 korzenie selera
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 4 listki sałaty rukola
  • 1 wyciśnięta cytryna
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • biały pieprz
  • sól
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Przyrządzenie:

Obrać selery, opłukać je, pokroić w plastry i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączyć i przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Dodać masło, śmietanę, sól, pieprz do smaku i wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dorzucić czosnek wraz z gałązkami tymianku.
Przesmażyć je przez 2 minuty mieszając, i następnie wyjąć.
Dobrze opłukaną i osączoną rybę oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć po kilka minut z obu stron.
W trakcie smażenia przygotować sałatkę:
Umyć pod zimną wodą fenkuł, pomidory i rukolę, dobrze je wysuszyć.
Pokroić pomidory w ćwiartki, koper włoski w cienkie paseczki, rukolę poszarpać na małe kawałeczki.
Skropić wszystko oliwą, sokiem z cytryny, dodać pieprz i sól.
Gotową sałatkę posypać listkami tymianku.

Podawać:

Jak na zdjęciu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie