Składniki:
Przyrządzenie:
Obrać selery, opłukać je, pokroić w plastry i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączyć i przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Dodać masło, śmietanę, sól, pieprz do smaku i wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dorzucić czosnek wraz z gałązkami tymianku.
Przesmażyć je przez 2 minuty mieszając, i następnie wyjąć.
Dobrze opłukaną i osączoną rybę oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć po kilka minut z obu stron.
W trakcie smażenia przygotować sałatkę:
Umyć pod zimną wodą fenkuł, pomidory i rukolę, dobrze je wysuszyć.
Pokroić pomidory w ćwiartki, koper włoski w cienkie paseczki, rukolę poszarpać na małe kawałeczki.
Skropić wszystko oliwą, sokiem z cytryny, dodać pieprz i sól.
Gotową sałatkę posypać listkami tymianku.
Podawać:
Jak na zdjęciu.