Składniki:
Przyrządzenie:
Sandacza oskrobać, oczyścić, umyć i osolić.
Pietruszkę i cebulę obrać, umyć, pokroić na plasterki, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i wino.
Gotować przez 15 minut. Wywar wystudzić i przecedzić.
Całego sandacza ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać zimnym wywarem z jarzyn,
gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Rybę pozostawić w wywarze.
Przygotować jarzyny do ryby: do garnka wlać wywar z ryby.
Obrane i umyte jarzyny pokroić na plasterki.
Cebulę drobno posiekać i razem z jarzynami włożyć do wywaru.
Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
Do prawie miękkich jarzyn dodać tartą bułkę, sól i cukier.
Gotować jeszcze przez kilka minut.
Przygotować sos: zrobić zasmażkę z mąki i margaryny,
rozprowadzić zimnym wywarem z ryby i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
Sos dobrze podgrzać, ale nie gotować.
Sandacza ułożyć na ogrzanym półmisku, ugarnirować duszonymi jarzynami,
polać sosem, posypać natką i od razu podawać.