Ryby: Sandacz z jarzynami

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 seler
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 800 ml wody
  • 200 ml wina białego
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 kg sandacza
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżka cukru

Przyrządzenie:

Sandacza oskrobać, oczyścić, umyć i osolić.
Pietruszkę i cebulę obrać, umyć, pokroić na plasterki, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i wino.
Gotować przez 15 minut. Wywar wystudzić i przecedzić.
Całego sandacza ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać zimnym wywarem z jarzyn,
gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Rybę pozostawić w wywarze.
Przygotować jarzyny do ryby: do garnka wlać wywar z ryby.
Obrane i umyte jarzyny pokroić na plasterki.
Cebulę drobno posiekać i razem z jarzynami włożyć do wywaru.
Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
Do prawie miękkich jarzyn dodać tartą bułkę, sól i cukier.
Gotować jeszcze przez kilka minut.
Przygotować sos: zrobić zasmażkę z mąki i margaryny,
rozprowadzić zimnym wywarem z ryby i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
Sos dobrze podgrzać, ale nie gotować.
Sandacza ułożyć na ogrzanym półmisku, ugarnirować duszonymi jarzynami,
polać sosem, posypać natką i od razu podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie