Składniki:
Przyrządzenie:
Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą.
Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.
Warzywa zalać 3 szklankami wody.
Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar.
Wywar przecedzić, ryby ułożyć w naczyniu do gotowania.
Zalać winem oraz wywarem, gotować 25–30 minut.
Pozostawić w wywarze na 30 minut, aby mocno przeszły smakiem.
Jajka obrać, grubo posiekać.
Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki.
Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią
aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły.
Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny,
obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką.