Ryby: Sandacz po polsku

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 2 kg sandacza
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 jajka na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą.
Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.
Warzywa zalać 3 szklankami wody.
Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar.
Wywar przecedzić, ryby ułożyć w naczyniu do gotowania.
Zalać winem oraz wywarem, gotować 25–30 minut.
Pozostawić w wywarze na 30 minut, aby mocno przeszły smakiem.
Jajka obrać, grubo posiekać.
Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki.
Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią
aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły.
Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny,
obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie