Ryby: Sandacz duszony z jabłkami

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 średni sandacz
  • 5 dużych kwaskowych jabłek
  • ½ szklanki esencjonalnego wywaru rybnego
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki śmietany
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżka masła
  • 1 duże jabłuszko o czerwonej skórce
  • zielenina

Przyrządzenie:

Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
Duże jabłka i cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Wysmarować brytfankę masłem i w niej warstwami układać rybę oraz jabłka z cebulą, posolić.
Zalać wywarem rybnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek,
jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko.
Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Sosem polać rybę. Trzymać w cieple, aby nie ostygła.
Ze środka czerwonego jabłuszka wyciąć całe duże plasterki.
Przez 1 minutę smażyć je na łyżce masła. Udekorować, przybrać zieleniną.

Podawać:

Z ziemniakami z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie