Ryby: Ryba z czerwonym pieprzem po mołdawsku

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 900 g filetów z ryby
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypioru
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane małe pory
  • 8 dużych pieczarek
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ łyżki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 1 szklanka pokruszonego sera feta

Przyrządzenie:

Posoloną i popieprzoną rybę umieścić w naczyniu do zapiekania.
Wymieszać 3 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz szczypiorek.
Wylać na rybę i marynować kilka minut.
Paprykę zmiksować z czosnkiem na pastę.
Na pozostałej oliwie smażyć pory i pieczarki przez około 15 minut.
Dodać pomidory, wino, pastę paprykową i dusić przez 15 minut.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Duszone warzywa wyłożyć na rybę.
Posypać natką, koperkiem oraz płatkami czerwonego pieprzu i piec 15 minut.
Posypać fetą i piec kolejne 10 minut.

źródło: World Hearth Recipe Collection

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie