Ryby: Ryba w jarzynach

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 g selera
  • 100 g pora
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka soli

Przyrządzenie:

Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut.
Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor.
Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Por i cebulę obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por.
Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu.
Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie