Ryby: Ryba w chrzanie

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg filetów ryby
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g chrzanu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżeczka masła roślinnego
  • szklanka śmietany
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przyrządzenie:

Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem,
zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu,
po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu,
skropić winem  i dusić pod przykryciem 20 - 25 minut.
Śmietanę dokładnie  wymieszać z imbirem, solą i pieprzem.
Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować.
Przed  podaniem posypać natką pietruszki.

Podawać:

Z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej  kapusty.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie