Ryby: Ryba po syczuańsku

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 350 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej roślinny
  • 3 ząbki czosnku pokrojony w cieniutkie paseczki
  • 2 cm laski świeżego imbiru, drobro posiekanego
  • 1 drobro posiekana cebula
  • 1 posiekany seler naciowy
  • 1 świeża, posiekana czerwona papryczka chili
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 175 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • listki pietruszki lub selera do przybrania

Przyrządzenie:

Rybę pokroić w 4 cm kostkę.
W misce roztrzepać jajo z mąką, winem i łyżką sosu sojowego, tworząc gładkie ciasto.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście.
Do rozgrzanego woka wlać olej, podgrzewać, aż prawie się przypali.
Zmniejszyć ogień i smażyć rybę partiami przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Osuszyć na ręczniku papierowym i odstawić.
Wylać z woka prawie cały olej, zostawić 1 łyżkę i postawić z powrotem na ogień.
Dodać czosnek, imbir, cebule, seler, chili, dymke i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minuty.
Dodać resztę sosu sojowego i ocet, wymieszać.
Dodać pieprz syczuański, wywar z ryby i cukier.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, tworząc gładką pastę i dodac do wywaru.
Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje.
Wrzucić rybe do woka i podgrzewać 1-2 minut.
Przełożyc na gorący półmisek.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie