Ryby: Ryba po gdańsku

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 600 g karpia lub sandacza
  • 80 g wędzonego boczku
  • 30 g masła
  • 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 strąk marynowanej papryki
  • 1 pomidor
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku.
Zieminiaki umyć, ugotować w koszulkach na lekko twarde, pokroić w plastry.
Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków, ułożyć rybę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Paprykę pokroić w paseczki.
Pokrojone owoce ułożyć na rybie, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym  masłem.
Wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.

Podawać:

Z pikantną surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie