Ryby: Ryba pieczona

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 1 karp (tołpyga, sieja, leszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • sól
  • pieprz
  • kilka pomidorów
  • cytryna

Przyrządzenie:

Rybę umyć, oskrobać, wypatroszyć, nie obcinać głowy.
Jeszcze raz starannie umyć, odsączyć, natrzeć solą i pozostawić na 30 minut.
Czosnek drobno posiekać i włożyć do środka tuszki razem z pęczkiem pietruszki.
Rybę spiąć drewnianymi szpilkami, włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytwanny.
Polać z wierzchu olejem i wstawić do gorącego piekarnika, piec.
Gdy ryba będzie gotowa przełożyć ostrożnie na półmisek, pokroić na porcje.
Przybrać pokojonymi na ćwiartki pomidorami, cytryną, gałązkami zielonej kolendry.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie