Ryby: Ryba gotowana na zielono

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 800 g ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 szklance posiekanego: koperku, zielonej pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii
  • gałązka selera naciowego
  • gałązka mięty
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Przyrządzenie:

Rybę starannie oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla.
Wlać tyle wody aby przykryła rybę, posolić, popieprzyć.
Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran, cukier.
Przykryć i gotować na małym ogniu.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny, wyłożyć na półmisek.

Podawać:

Posypane zielonym koperkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie