Ryby: Rolada z łososia w szynce parmeńskiej

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia
  • 1,5 torebki ryżu
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • listki laurowe do dekoracji

Przyrządzenie:

Łososia oskórować, przekroić poziomo na dwa cieńsze płaty.
Posolić i troszkę sobie popieprzyć.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, wsypać surowy ryż i mieszać aż cały pokryje się masłem. Zalać bulionem i gotować przez 16 minut.
Pod koniec gotowania (gdy płyn się wchłonie) dodać kurkumę, pietruszkę i szczypiorek oraz sok z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem.
Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, tak aby na siebie zachodziły.
Na szynce ułożyć pierwszy plaster łososia, na nim farsz ryżowy, przykryć drugim filetem.
Zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem.
Pod każdy platerek szynki powtykać listki laurowe.
Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podawać:

Na gorąco i na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie