Składniki:
Przyrządzenie:
Łososia oskórować, przekroić poziomo na dwa cieńsze płaty.
Posolić i troszkę sobie popieprzyć.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, wsypać surowy ryż i mieszać aż cały pokryje się masłem. Zalać bulionem i gotować przez 16 minut.
Pod koniec gotowania (gdy płyn się wchłonie) dodać kurkumę, pietruszkę i szczypiorek oraz sok z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem.
Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, tak aby na siebie zachodziły.
Na szynce ułożyć pierwszy plaster łososia, na nim farsz ryżowy, przykryć drugim filetem.
Zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem.
Pod każdy platerek szynki powtykać listki laurowe.
Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podawać:
Na gorąco i na zimno.