Ryby: Rillettes z łososia

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 300 g filetu świeżego łososia
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 130 g łososia wędzonego na zimno
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do 190°C.
Filet świeżego łososia umyć i osuszyć,
ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny,
posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę.
Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15-20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa,
następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym.
Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny,
posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę.
Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Schłodzić w lodówce. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Podawać:

Z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie