Składniki:
Przyrządzenie:
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Filet świeżego łososia umyć i osuszyć,
ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny,
posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę.
Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15-20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa,
następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym.
Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny,
posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę.
Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Schłodzić w lodówce. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Podawać:
Z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół.