Ryby: Pstrągi w winie z anyżem

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 4 średnie sprawione pstrągi
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka octu
  • sól
  • ½ łyżeczki chili
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek 1 cm imbiru
  • 2 łyżki masła
  • ½ cytryny

Przyrządzenie:

Pstrągi umyć i osuszyć. Obrać włoszczyznę.
Torebki z ryżem włożyć do garnka z wrzątkiem, ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do głębokiego garnka wlać 2 szklanki wody i czerwone wino, dodać ocet, sól, chili,
zmiażdżoną kolendrę, rozdrobniony anyż, starty na drobnej tarce imbir i pokrojone warzywa.
Gotować 10 minut, zdjąć garnek z ognia, włożyć oczyszczone pstrągi.
Ponownie postawić garnek na ogniu i wolno gotować przez 30 min, uważając aby płyn nie wrzał.
Następnie ostrożnie łyżką cedzakową wyjąć ryby.
Ryby posmarować masłem, ułożyć na półmisku, polać sosem z duszenia.

Podawać:

Z gotowanym ryżem, udekorowane cząstkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie