Ryby: Pstrąg z klarowanym masłem i kaparami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki (na 1-2 osoby):

  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 300 g filetu z pstrąga ze skórą
  • ¼ szklanki masła klarowanego
  • 1 łyżka osuszonych kaparów
  • plasterki cytryny

Przyrządzenie:

Na talerzu wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz.
Pstrąga umyć i osuszyć, obtoczyć w mieszaninie mąki.
Na patelni rozgrzać masło ułożyć pstrąg skórą do dółu i smażyć, aż będzie rumiany od spodu, tj. od 2 do 3 minut.
Zmniejszyć ogień do średniego i obróćić rybę, smażyć, aż ryba będzie nieprzezroczysta, ale jeszcze wilgotna, tj. od 2 do 4 minut.
W tym czasie dodać kapary i mieszając je smażyć przez 1 do 2 minut.
Dodać sól i pieprz.

Podawać:

Polane masłem, posypane kaparami, udekorowane plasterkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie