Ryby: Pstrąg z cytryną i ziołami

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 700 g pstrąga
  • 2 cytryny pokrojone na plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 listków szałwii
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Przyrządzenie:

Rybę umyć i ułożyć w formie wysmarowanej oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
Zioła i czosnek drobno posiekać i otrzymaną mieszanką natrzeć rybę.
Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, tak aby ryba była cała nimi przysłonięta.
Wstawić półmisek na kilka godzin do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Cytrynę odsunąć na bok, i wstawić naczynie do pieca.
Po 15 minutach zredukować temperaturę do 160°C i dolać białe wino.
Piec jeszcze przez 20-25 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie