Ryby: Pstrąg w sosie orzechowym

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 4 wypatroszone i oskrobane pstrągi po 400 g każdy
  • pęczek tymianku
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 pęczek rukoli
  • 500 g umytych, pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków

Sos:

  • 1 łyżka chrzanu
  • 250 g śmietany 22%
  • garść grubo pokrojonych orzechów laskowych
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C.
Ziemniaki ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Skropić oliwą, posolić, popieprzyć, upiec  na złoty kolor.
Pstrągi umyć, osuszyć, ponacinać skórkę w odstępach co 1-2 cm.
Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Do środka włożyć gałązki tymianku i plasterki cytryny, piec 12-15 minut w tej samej temperaturze.
W czasie pieczenia zrobić sos:
wymieszać chrzan ze śmietaną i orzechami, przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Podawać:

Z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie