Ryby: Pstrąg w sosie musztardowym

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 3 nieduże pstrągi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanych drobno orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • sos musztardowy

Przyrządzenie:

Pstrągi wyfiletować, dokładnie umyć.
Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, natrzecć obficie oliwą.
Tartą bułkę wymieszać z posiekanymi orzechami i w tej mieszance obtoczyć porcje pstrąga.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na zloty kolor porcje ryby.
Dopiec w piekarniku.
Przygotować sos.
W rondlu powoli podgrzewać jogurt, dodając musztardę i sok cytrynowy.
Przyprawić.
Na półmisku ułożyć wyjęte z piekarnika porcje pstrąga, polać obficie sosem.

Podawać:

Z warzywami i białym pieczywem lub frytkami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie