Ryby: Pstrąg w skorupce musztardowo-ziemniaczanej

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 4 małe ziemniaki o jędrnym miąższu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • posiekany szczypiorek

Przyrządzenie:

Pokroić filety z pstrąga na porcje około 150 g.
Posypać solą i pieprzem z obu stron i zanurzyć w mące.
Ułożyć w foremce do zapiekania.
W miseczce wymieszać żółtko z musztardą i posmarować tą miksturą rybę.
Ziemniaki pokroić w talarki i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ułożyć plasterki ziemniaków na rybie tak, aby nachodziły na siebie.
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Pod koniec pieczenia włączyć opcję grill, aby przyrumienić ziemniaki.
Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę bulionu, wymieszać i gotować przez 1 minutę.
W garnku rozpuścić połowę masła, wrzucić szalotkę i zeszklić, zalać winem i chochlą bulionu.
Gotować, aż połowa płynu wyparuje.
Dodać resztę masła, ocet i śmietanę, wymieszać, dodać posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Sos podawać osobno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie