Składniki:
Przyrządzenie:
Pokroić filety z pstrąga na porcje około 150 g.
Posypać solą i pieprzem z obu stron i zanurzyć w mące.
Ułożyć w foremce do zapiekania.
W miseczce wymieszać żółtko z musztardą i posmarować tą miksturą rybę.
Ziemniaki pokroić w talarki i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ułożyć plasterki ziemniaków na rybie tak, aby nachodziły na siebie.
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Pod koniec pieczenia włączyć opcję grill, aby przyrumienić ziemniaki.
Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę bulionu, wymieszać i gotować przez 1 minutę.
W garnku rozpuścić połowę masła, wrzucić szalotkę i zeszklić, zalać winem i chochlą bulionu.
Gotować, aż połowa płynu wyparuje.
Dodać resztę masła, ocet i śmietanę, wymieszać, dodać posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Sos podawać osobno.