Ryby: Pstrąg w liściach winorośli

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 8 małych świeżych liści winorośli
  • 4 sprawione pstrągi po 200 g każdy
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzenie:

Świeże liście winorośli ułożyć w pęczek, zawiązać łydyżki i blanszować we wrzącej osolonej wodzie przez 1 minutę.
Opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, łodyżki odciąć.
Ryby przyprawić wewnątrz solą i pieprzem, włożyć do nich połowę plasterków cytryny i po 2-3 łodyżki świeżego koperku.
Nasmarować ryby oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
Każdą rybę ułożyć na 2 świeżych zachodzących na siebie liściach winorośli i zawinąć.
Związać sznureczkiem. Piec rybę około 10 minut do miękkości.

Podawać:

Na gorąco.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie