Ryby: Pstrąg faszerowany kaszą i ryżem

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 150 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka gorczycy
  • 50 g startego żółtego sera
  • 50 g masła
  • gałązka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przyrządzenie:

Sprawione ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami.
Cebulę i pieczarki podrumienić na oleju, przesmażyć z ryżem.
Farsz wymieszać z kaszą gryczaną, gorczycą, startym serem.
Przyprawić do smaku, farszem napełnić ryby, rozcięcie ryb spiąć wykałaczkami.
Ryby ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu położyć listki bazylii i trochę masła,
luźno zawinąć w folię, piec ok. 20 min w 180°C.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie