Ryby: Pieczony łosoś z cytryną

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z łososia norweskiego ze skórą, około 1 kg
  • 2–3 nieobrane cytryny
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekango estragonu
  • sól morska
  • nić kuchenna
  • oliwa
  • folia aluminiowa

Przyrządzenie:

Rybę umyć, osuszyć.
Cytryny wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, pokroić w cienkie plasterki.
Zioła wymieszać z łyżką soli morskiej.
Filet łososia położyć skórą do dołu, natrzeć ziołami z solą, obłożyć plastrami cytryny.
Drugi filet natrzeć ziołami z solą, przykryć nim przygotowany pierwszy filet, związać nicią bawełnianą.
Płat folii aluminiowej posmarować oliwą, szczelnie zawinąć łososia.
Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 175˚C.
Piec przez jedną godzinę.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie