Ryby: Pieczona tołpyga

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 4 filety z tołpygi
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 kromki chleba
  • 8 listków laurowych

Przyrządzenie:

Z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i przypraw przygotować sos.
Na kawałki folii aluminiowej położyć filet z tołpygi, polać niewielką ilością sosu.
Na rybę położyć kromkę chleba, na chleb ułożyć dwa listki laurowe.
Polać 1 łyżką sosu. Folię szczelnie zawinąć. Tak przygotować wszystkie filety.
Nagrzać piekarnik do 220°C i piec w nim tołpygę przez 20 minut.

Podawać:

Z ryżem na sypko. Najlepiej jaśminowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie