Ryby: Paluszki z łososia

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg filetu z łososia bez skóry
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki węgierskiej
  • 150 ml piwa
  • 3 gałązki świeżego, drobno posiekanego tymianku
  • 1 szklanka bułki tartej

Przyrządzenie:

Łososia pokroić w kawałki około 4 x 2 cm.
W misce wymieszać mąkę, sodę, piwo, sól, pieprz i paprykę, aż powstanie ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać dużą ilość oleju.
Zanurzyć kawałki łososia w cieście, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Powoli umieścić w głębokim oleju i smażyć na złoty kolor.

Podawać:

Z sosem Pimiento-Mayo.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie