Ryby: Okoń zapiekany z ziemniakami

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • ¾ kg okonia
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 cytryna
  • 4 czarne oliwki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
  • 3 ziemniaki
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Przyrządzenie:

Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach.
Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość około 1/2 cm i na długość 5 cm.
W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce.
Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki.
Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku.
Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C.
Zapiekać przez około pół godziny.
Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem.

Podawać:

Tuż po przygotowaniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie