Składniki:
Przyrządzenie:
Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach.
Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość około 1/2 cm i na długość 5 cm.
W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce.
Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki.
Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku.
Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C.
Zapiekać przez około pół godziny.
Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem.
Podawać:
Tuż po przygotowaniu.