Składniki:
Przyrządzenie:
Śledzie oskrobać ostrym nożem, wyciąć skrzela z obu stron głowy, wyjąc oczy.
Rybę rozciąć i wypatroszyć. Oczyścić w środku.
Sprawione śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w czystej ściereczce.
Ryby natrzeć solą, pieprzem, odstawić.
Marchewkę seler, kalarepkę, cebule i czosnek posiekać i udusić w oliwie (4 łyżki),
nie dopuszczając do zrumienienia.
Zestawić z ognia. Wsypać posiekana pietruszkę i koperek, wymieszać. Ostudzić.
Śledzie nadziać farszem jarzynowym. Trochę farszu zostawić.
Resztą farszu posmarować dno żaroodpornego naczynia, włożyć śledzie, skropić 4 łyżkami oliwy i winem.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.
Podawać:
Na zimno przybrane zielona sałatą, ze świeżym białym pieczywem.