Ryby: Nadziewane śledzie na zimno

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 4 duże świeże śledzie
  • 1 duża oskrobana marchewka
  • ¼ małego, obskrobanego selera
  • 2 obrane kalarepy
  • 2 cebule
  • ½ roztartego ząbka czosnku
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • 8 łyżek oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wytrawnego białego wina

Przyrządzenie:

Śledzie oskrobać ostrym nożem, wyciąć skrzela z obu stron głowy, wyjąc oczy.
Rybę rozciąć i wypatroszyć. Oczyścić w środku.
Sprawione śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w czystej ściereczce.
Ryby natrzeć solą, pieprzem, odstawić.
Marchewkę seler, kalarepkę, cebule i czosnek posiekać i udusić w oliwie (4 łyżki),
nie dopuszczając do zrumienienia.
Zestawić z ognia. Wsypać posiekana pietruszkę i koperek, wymieszać. Ostudzić.
Śledzie nadziać farszem jarzynowym. Trochę farszu zostawić.
Resztą farszu posmarować dno żaroodpornego naczynia, włożyć śledzie, skropić 4 łyżkami oliwy i winem.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.

Podawać:

Na zimno przybrane zielona sałatą, ze świeżym białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie