Ryby: Morszczuk po marynarsku

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 500 g filetów morszczuka
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pół selera,
  • 2 cebule
  • 100 g śmietany
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • mąka
  • olej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem,
obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry,
marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Wszystko podsmażyć na oleju.
Wyłożyć jarzyny na żaroodporny półmisek, ułożyć porcje ryby,
zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym,
posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym  piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie