Ryby: Mintaj zapiekany

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 800 g mintaja
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • jajo
  • po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego  rozmarynu
  • natka pietruszki lub koperek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą  i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.
Drobno  posiekane cebule zeszklić na oleju.
Filety obtoczyć w  mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć  warstwą cebuli,
na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem.
Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę.
Wstawić do  nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut.
Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną.

Podawać:

Z pieczarkami ziemniakami i surówką z marchwi i selera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie