Ryby: Mintaj w cieście

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 2 rozmrożone filety z mintaja
  • cebula
  • jajko
  • mąka
  • woda mineralna
  • proszek do pieczenia lub soda
  • przyprawy
  • sól

Przyrządzenie:

Filety posolić, popieprzyć i podzielić na kilka niedużych kawałków.
Cebulkę pokroić w cienkie plasterki i w miseczce przełożyć nią pokrojoną rybę.
Odstawić do lodówki na noc.
Do miski wbić jajko, dolać szklankę wody mineralnej.
Rozbełtać i dosypać mąki tyle, aby wyszło z tego dosyć gęste ciasto, o wiele gęściejsze niż na naleśniki.
Dodać sól i przyprawy według upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody.
Kawałki ryby razem z cebulką zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz.
Cebulkę można też dodać bezpośrednio do ciasta.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie