Ryby: Łosoś ze szparagami

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 16 szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 4 filety łososia bez skórki, po około 150 g każdy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • ziemniaki
  • szczypiorek

Przyrządzenie:

Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę, pokroić na 5 cm kawałki.
Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oleju, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć.
Zdjąć z patelni, lekko posolić.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Łososia umyć, usunąć skórę i ości.
Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć kawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć).
Na szparagach ułożyć łososia, polać pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem.
Piec przez 20-25 minut lub do czasu aż łosoś się upiecze.
Pod koniec pieczenia na łososiu ułożyć główki szparagów.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, można obłożyć nimi rybę, aby ładnie się zarumieniły.
Wcześniej skropić je oliwą z oliwek.

Podawać:

Posypane posiekanym szczypiorkiem, doprawione solą morską, czarnym pieprzem i oliwą z oliwek.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie