Ryby: Łosoś z zieleniną i grzybami shitake

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • ½ szklanki sparzonych i pokrojonych grzybów shitake
  • 1 i ¾ szklanki posiekanej kapusty chińskiej, bez łodyg
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, położyć łososia i smażyć około 4 minut z każdej strony.
W międzyczasie na drugą patelnię wlać olej i wrzucić czosnek.
Rozgrzać patelnię, dodać pocięte grzyby, łodygi kapusty i mieszać nieustannie przez 1 minutę.
Przykryć patelnię i gotować kojelne 5 minut.
Zdjać pokrywkę i dodać liście kapusty, sos sojowy, olej sezamowy i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Ułożyć zieleninę i łososia na talerzu. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Od razu.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie