Ryby: Łosoś z warzywami

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 200 g łososia
  • 1,5 papryki, najlepiej po pół z każdego koloru
  • marchewka
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • łyżeczka przyprawy gara masal
  • łyżeczka suszonego curry
  • 6 łyżek cukru

Przyrządzenie:

Kawałki łososia naciąć w kilku miejscach,
a następnie natrzeć przyprawą gara masal, suszonymi liśćmi curry i solą.
Tak przyprawioną pozostawić na jakiś czas, aby przeszła smakiem przypraw.
Warzywa pokroić w kostkę, pomidory przed pokrojeniem obrać ze skóry.
Czosnek posiekać w drobne plasterki.
Przesmażyć czosnek na złoto i - już bez oliwy - zacząć przypiekać marchew.
Gdy się zarumieni dodać paprykę, następnie cukinię na koniec podlać warzywa rosołem i dorzucić pomidory.
Dusić chwilę na wolnym ogniu, doprawić do smaku solą pieprzem i szczyptą cukru.
Czerwoną cebulkę pokroić na ćwiartki, zalać czerwonym winem, zasypać cukrem
i dusić do momentu, w którym wino zacznie gęstnieć.
W międzyczasie wstawić do pieca łososia
- będzie gotowy około 5 minut po tym, jak pojawią się na nim białe punkciki.
Warzywa wyłożyć na talerz, na nich ułożyć kawałki łososia i słodką cebulę.
Tak przygotowane danie oprószyć zgniecionymi orzechami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie