Składniki:
Przyrządzenie:
Kawałki łososia naciąć w kilku miejscach,
a następnie natrzeć przyprawą gara masal, suszonymi liśćmi curry i solą.
Tak przyprawioną pozostawić na jakiś czas, aby przeszła smakiem przypraw.
Warzywa pokroić w kostkę, pomidory przed pokrojeniem obrać ze skóry.
Czosnek posiekać w drobne plasterki.
Przesmażyć czosnek na złoto i - już bez oliwy - zacząć przypiekać marchew.
Gdy się zarumieni dodać paprykę, następnie cukinię na koniec podlać warzywa rosołem i dorzucić pomidory.
Dusić chwilę na wolnym ogniu, doprawić do smaku solą pieprzem i szczyptą cukru.
Czerwoną cebulkę pokroić na ćwiartki, zalać czerwonym winem, zasypać cukrem
i dusić do momentu, w którym wino zacznie gęstnieć.
W międzyczasie wstawić do pieca łososia
- będzie gotowy około 5 minut po tym, jak pojawią się na nim białe punkciki.
Warzywa wyłożyć na talerz, na nich ułożyć kawałki łososia i słodką cebulę.
Tak przygotowane danie oprószyć zgniecionymi orzechami.