Ryby: Łosoś z kaparami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia po 200 g
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ¼ filiżanki białego wytrawnego wina
  • ¼ filiżanki kaparów
  • 50 g masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przyrządzenie:

Dzwonka łososia oczyścić z ości, posypać solą, pieprzem i posmarować oliwą z oliwek.
Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć łososia przez około 3-4 minuty.
Rybę przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Zdejąć z patelni i trzymać w cieple.
Na patelnię wlać ocet winny i gotować przez 1 minutę. Dodać kapary, masło
i gotować jeszcze przez 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje a kapary będą usmażone i zrumienione.
Posypać natką i podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie