Ryby: Łosoś w sosie musztardowo-koperkowym

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego kopru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 2 filety z łososia bez ości
  • sól
  • czarny świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i spryskać ją oliwą.
W misce połączyć musztarda Dijon, sok z cytryny, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, koperek i czosnek.
Filety z łososia ułożyć na blasze do pieczenia.
Doprawić solą i pieprzem, każdy skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
Przykryć folią aluminiową i piec przez 10 minut.
Usunąć folię przykrywającą rybę i piec przez dalsze 10 minut.
Upieczonego łososia położyć na talerze i polać z wierzchu sosem z pieczenia.

Podawać:

Z białym pieczywem i surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie