Ryby: Łosoś w sosie koperkowym

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • filet z łososia
  • sok z cytryny
  • ¼ kostki masła + 2 łyżki
  • czubata łyżka maki
  • szklanka wody
  • łyżka śmietany
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Filet umyć i pokroić na kawałki około 3 cm.
Rybę skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wstawić na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć kawałki łososia.
Przełożyć do zaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Podczas pieczenia przygotować sos:
Rozpuścić ćwiartkę kostki masła na rondlu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Zalać zasmażkę zimną wodą (nie za dużo) i mieszając gotować aż zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i posiekany koperek.

Podawać:

Rybę podawać na talerzach, polaną sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie