Ryby: Łosoś w papilotach z porami i ziołami

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 2 łyżki i odrobina oliwy z oliwek
  • 2 duże pory, białe i jasnozielone części
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 filety z łososia po 150 g każdy
  • 4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 4 łyżki stołowe śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki z wody
  • folia aluminiowa

Przyrządzenie:

Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki.
Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą
i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się.
Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek.
W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny, a na wierzch kawałki łososia.
Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę.
Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi.
Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego.
Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.
Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut.
Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie